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Nutrition and Nutritive Soul in Aristotle and Aristotelianism

Collectif

Nutrition and Nutritive Soul in Aristotle and Aristotelianism


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Éditeurs scientifiques :
  • Pages : XXII-418
  • Support : Document imprimé
  • Format : 24 cm
  • Langue : Anglais
  • ISBN : 978-3-11-068979-2
URL :
  • Date de création : 11/06/2025
  • Dernière mise à jour : 12/06/2025
  • Index locorum : 379-403
  • Index rerum : 405-418
  • Contributeurs : 375-378

Résumé 

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Anglais

This volume, edited by Giouli Koribili and Roberto Lo Presti, is, in part, the result of a symposium entitled ‘Nutrition and Nutritive Soul in Aristotle and Aristotelianism’, held at the Humboldt University, Berlin, from the 22nd to the 24th of March 2017. In their introduction the editors of the volume state that the primary aim of the work they have brought together has been to examine the fundamental problems raised by the fact that Aristotle chose to place under the soul he calls ‘nutritive’ a wide variety of physical manifestations shared by all living things: growth, nutrition, respiration, reproduction, heating and cooling, sleep and wakefulness. The aim of all the contributions in this volume is therefore to highlight the neglected multidimensionality of the ‘lowest’ part of the soul in Aristotle and the Aristotelian tradition. The volume is divided into two equal sections of eight articles each, one devoted to Aristotle and the other to the history of Aristotelianism.

A. M.

Français

Ce volume, édité par Giouli Koribili et Roberto Lo Presti, est, en partie, issu d’un colloque intitulé « Nutrition and Nutritive Soul in Aristotle and Aristotelianism », qui s’est tenu à l’Université Humboldt, à Berlin, du 22 au 24 mars 2017. Les éditeurs du volume, dans leur introduction, précisent que les travaux qu’ils ont rassemblés ont eu comme objectif premier d’examiner les problèmes fondamentaux soulevés par le fait qu’Aristote a choisi de placer sous l’égide de l’âme qu’il appelle « nutritive » une grande variété de manifestations physiques partagées par tous les êtres vivants : la croissance, la nutrition, la respiration, la reproduction, le réchauffement et le refroidissement, le sommeil et l’éveil. Le but poursuivi par l’ensemble des contributions réunies dans ce volume est par conséquent de mettre en évidence la multidimensionnalité négligée de la partie la plus « basse » de l’âme, chez Aristote et dans la tradition aristotélicienne. L’ensemble se divise en effet en deux sections égales de huit articles chacune, l’une consacrée à Aristote, et l’autre à l’histoire de l’aristotélisme.

A. M.

Chapitres d'ouvrages

“ ‘Most Natural Among the Functions of Living Things’ : Puzzles about Reproduction as a Nutritive Function ”

De : James G. LENNOX

Pages 3 à 19


“ Method and Nutritive Soul in Aristotle’s De Anima II, 4 ”

De : Mary-Louise GILL

Pages 21 à 42


“ Nutrition and Hylomorphism in Aristotle ”

De : Richard A. H. KING

Pages 43 à 61


“ The female Contribution of Generation and Nutritive Soul in Aristotle’s Embryology ”

De : Sophia M. CONNELL

Pages 63 à 84


“ Why do not Animals Grow on Without End ? Aristotle on Nutrition and Form ”

De : Andrea LIBERO CARBONE

Pages 85 à 99


“ Looking for the Formative Power in Aristotle’s Nutrive Soul ”

De : David LEFEBVRE

Pages 101 à 125


“ Aristotle and his Medical Precursors on Digestion and Nutrition ”

De : Hynek BARTOŠ

Pages 127 à 152


“ Aristotle on the Role of Heat in Plant Life ”

De : Giouli KOROBILI

Pages 153 à 169


“ Reading and Sleep in pseudo-Aristotle, Problemata XVIII, 7 : On the Nutritive Soul’s influence on the Intellect and vice versa ”

De : Robert MAYHEW

Pages 173 à 195


“ Dividing an Apple. Nutritive Soul and Soul Parts in Alexander of Aphrodisias ”

De : Gweltaz GUYOMARC’H

Pages 197 à 219


“ Is Nutrition a Sufficient Condition for Life ? Avicenna’s Position between Natural Philosophy and Medecine ”

De : Tommaso ALPINA

Pages 221 à 258


“ Digestive Problems : John Buridan on Human Nutrition ”

De : Martin KLEIN

Pages 259 à 284


“ Magnetism and Nutrition. An Ancient Idea Fleshed out in Early Modern Natural Philosophy, Medicine and Alchemy ”

De : Christoph SANDER

Pages 285 à 317


“ From Food to Elements and Humors. Digestion in Late Renaissance Galenism ”

De : Elisabeth MOREAU

Pages 319 à 337


“ Standstill or Death. Early Modern Debates on the Hibernation of Animals ”

De : Bernd ROLING

Pages 339 à 354


“ Antonio Ponce de Santacruz on Nutrition and the Question of Emergence ”

De : Andreas BLANK

Pages 355 à 374


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