Aristotle claims in chapter II, 4 of On the Soul that we must first examine the correlates of the soul's activity before we can understand the activity itself, and then go back to the corresponding psychic capacity. Mary-Louise Gill proposes to examine whether this well-known point of method applies to the presentation of the nutritive capacity. By examining the question of food in the Aristotelian theory of nutrition and the role of blood and heat in this context, Mary-Louise Gill sets out to show that the order of research and that of explanation do not correspond: in the order of discovery we go back from the food to the nutritive capacity, whereas the faculty precedes the activity of which it is the formal, final and efficient cause.
A. M.
Aristote affirme, au chapitre II, 4 du traité De l’âme, qu’il faut d’abord examiner les corrélats de l’activité de l’âme avant de pouvoir comprendre l’activité elle-même, puis remonter vers la capacité psychique correspondante. Mary-Louise Gill se propose d’examiner si ce point de méthode bien connu s’applique bien à la présentation de la capacité nutritive. En examinant la question de l’aliment dans la théorie aristotélicienne de la nutrition et le rôle du sang et de la chaleur dans ce contexte, Mary-Louise Gill se propose de montrer que l’ordre de la recherche et celui de l’explication ne correspondent pas : dans l’ordre de la découverte on remonte de l’aliment vers la capacité nutritive, alors que la faculté précède l’activité dont elle est la cause formelle, finale et efficiente.
A. M.